dietetyk kliniczny poznań

Autyzm, dieta, mikrobiota- wzajemne oddziaływanie?

Badania pokazują, że mikrobiota jelitowa dzieci z autyzmem znacznie różni się od mikrobioty dzieci neurotypowych. Najczęściej obserwuje się zwiększoną liczebność np. Streptococcus, a obniżoną liczebność populacji Pseudomonas w przeciwieństwie do osób bez ASD. Zaburzenia w obrębie mikrobioty jelitowej mogą wpływać na zwiększenie ryzyka rozwinięcia zespołu jelita przesiąkliwego, który może dotykać nawet 79% dzieci z ASD. W następstwie może wystąpić wrażliwość na niektóre składniki pokarmowe, a także istnieje zwiększone ryzyko rozwinięcia alergii czy nietolerancji. Oprócz wspomnianych, w przebiegu autyzmu zmniejsza się ilość produkowanej z tryptofanu serotoniny. Tym samym można powiedzieć że autyzm, dieta i mikrobiota są nierozerwalnie ze sobą połączone i mogą nawzajem na siebie wpływać. Znaczenie relacji autyzm, dieta, mikrobiota podkreśla się w badaniach naukowych. Zaobserwowano, że zastosowanie probiotyków i odpowiednia dieta w autyzmie może działać korzystnie na zredukowanie objawów zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, a to może wpływać na zmniejszenie deficytów behawioralnych.

Autyzm, dieta

Istotnym aspektem w postępowaniu dietetycznym z osobami z ASD jest dokładnie zebrany wywiad żywieniowo-zdrowotny. Stanowi on podstawię wytycznych żywieniowych i postępowania dietetyka. Dieta w autyzmie powinna przede wszystkim zaspokajać potrzeby żywieniowe organizmu dziecka. Oprócz tego, odpowiednia dieta w autyzmie powinna poszerzać wachlarz smaków oraz rozwijać kubki smakowe dziecka wspierając jego rozwój. Dzieci z ASD mierzą się między innymi z wybiórczością pokarmową, która przede wszystkim manifestuje się rezygnacją z określonych grup produktów, np. ze względu na kolory, struktury czy smak. Dieta w autyzmie powinna być kontrolowana i koordynowana pod względem odżywczym przez dietetyka. Natomiast współpraca w zakresie rozszerzania diety powinna być koordynowana przez szeroki zespół terapeutyczny, składający się m.in. z logopedów, pedagogów, terapeutów SI, specjalistów w zakresie terapii karmienia.

Warto podkreślić też, że odpowiednia dieta w autyzmie może poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomóc wraz z probiotykoterapią mikrobiotę uszczelniając barierę jelitową. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa będzie dodatkowym pośrednim „zabezpieczeniem” dla układu nerwowego osób z ASD przed środowiskiem zewnętrznym.

Jeśli chcesz zindywidualizować w pełni dietę swojego dziecka, wspomóc funkcjonowanie bariery jelitowej za pośrednictwem indywidualnie dobranej terapii mikrobiologicznej umów się na konsultację ze specjalistą Instytutu Mikroekologii. Na wizyty można się zapisywać za pośrednictwem recepcji pod nr telefonu (61) 862 63 35.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *